GGZ-Ambulante zorg

Diagnostiek

De onderwerpen van deze pagina zijn de meest voorkomende stoornissen in ons gezondheidscentrum. Er zijn echter nog veel meer stoornissen. Geen enkele stoornis is hetzelfde en elk mens is anders. Daarom kijken we bij Just Care naar jou als individu en stellen een persoonlijk plan op dat volledig aansluit op jouw specifieke zorgbehoefte. Samen vinden wij de oplossing die het beste bij jouw situatie past en helpen je weer gezond te worden.


Depressie

De meeste mensen zijn weleens somber. Wanneer u echter lange tijd achter elkaar somber bent, minder interesse heeft in of plezier beleeft aan dagelijkse bezigheden dan kan dit wijzen op depressie. Symptomen van depressie lopen zeer uiteen van vermoeidheid tot slapenloosheid, van besluiteloosheid tot zelfs het gevoel niet meer willen te leven. Ook de oorzaken van depressie kunnen zeer verschillend zijn. Sommige mensen zijn erfelijk belast en zijn daardoor gevoeliger voor depressie. Anderen ontwikkelen een depressie door het verlies van een geliefde of het wegvallen van (sociale) steun. Weer anderen komen in een depressie terecht door veranderingen in de hormoonhuishouding. Het is belangrijk alert te zijn op symptomen van depressie omdat depressie die niet behandeld wordt verstrekkende gevolgen kan hebben. Heeft u vragen over depressie? Neem dan contact op met onze zorgverleners.


Angststoornis

Angst is een nuttige emotie. Angst brengt je in opperste staat van paraatheid en maakt je alert op dreigend gevaar. Als angst niet kan worden verklaard door reëel dreigend gevaar dan wordt er gesproken van een angststoornis. Er zijn verschillende soorten angststoornissen met verschillende mate van angst. Deze stoornis uit zich op verschillende manieren: hoofdpijn, trillen, hartkloppingen. Maar ook slaapproblemen, overmatig zweten en flauwvallen kunnen uitingen zijn van een angststoornis. Angst kan zo overheersend worden dat zelfs de dagelijkse bezigheden een te grote opgave worden. Angststoornissen kunnen ervoor zorgen dat mensen vereenzamen of hun toevlucht zoeken in alcohol en drugs. Er zijn verschillende manieren om een angststoornis te overwinnen. Wilt u meer informatie over angststoornis en de behandeling ervan? Neem dan contact op met onze zorgverleners.


Posttraumatische stoornis

een posttraumatische stoornis kan optreden na het ervaren van een uiterst heftige gebeurtenis. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld fysiek en/of seksueel misbruik maar ook om een oorlogservaring, het (plotselinge) verlies van een geliefde of een overval. Symptomen van posttraumatische stoornissen kunnen zijn: nare dromen, hulpeloosheid, flashbacks, het gevoel hebben vast te zitten in de tijd. Deze klachten kunnen zelfs jaren na de traumatische gebeurtenis nog opkomen. Wilt u meer weten over posttraumatische stoornis of herkent u de symptomen? Neem dan contact op met onze zorgverleners.


Slaapstoornis

om goed te kunnen functioneren hebben volwassenen gemiddeld 8 uur slaap per nacht nodig. Een chronisch tekort aan slaap kan ervoor zorgen dan je prikkelbaar wordt, minder goed kan functioneren en kan zelfs leiden tot hallucinaties. Er zijn verschillende soorten slaapstoornissen die op verschillende manieren behandeld kunnen worden. Heeft u moeite met slapen, voelt u zich niet uitgerust of heeft u het idee dat u teveel slaapt? Of heeft u andere vragen me betrekking tot slaap? Neem dan contact op met onze zorgverleners.


Impulsbeheersing (drangstoornis)

Stoornissen in impulsbeheersing zorgen ervoor dat mensen geen controle hebben over natuurlijke impulsen. Ze verliezen hun innerlijke rem en geven toe aan de drang die ze op dat moment ervaren. Er zijn veel verschillende drangstoornissen denk maar aan de onweerstaanbare drang om dingen in brand te steken (pyromanie), om dingen te stelen (kleptomanie) of om haren uit te trekken (trichotillomanie). Er zijn verschillende manieren om drangstoornissen te overwinnen. Wilt u hier meer over weten neem dan contact op met onze zorgverleners.


Persoonlijkheidsstoornis

We spreken van een persoonlijkheidsstoornis als het door een bepaalde manier van reageren niet lukt om je aan te passen aan je omgeving. Hier ondervindt niet alleen de persoon met de persoonlijkheidsstoornis hinder van maar ook diens omgeving. We onderscheiden verschillende persoonlijkheidsstoornissen. Borderline zorgt ervoor dat je je vaak instabiel en onzeker voelt. Je voelt je snel afgewezen of niet goed genoeg en je emoties lopen vaak hoog op. Deze gevoelens gaan vaak samen met stress en angst. Een narcistische stoornis geeft je het gevoel dat je specialer bent dan andere mensen en dat je daaraan bepaalde privileges mag ontlenen. Achterliggende gedachte is vaak echter onzekerheid en een gevoel van minderwaardigheid. Om deze onzekerheid te verbloemen doen ze de werkelijkheid mooier voor dan hij eigenlijk is. Mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis vinden het moeilijk om zich aan maatschappelijke normen te houden. Ze zijn vaak instabiel en hierdoor reageren ze impulsief zonder vooraf de gevolgen in te schatten. Ze worden gezien als onverantwoordelijk en roekeloos en hebben weinig ook voor de toekomst. Er zijn nog veel meer persoonlijkheidsstoornissen, te veel om hier op te noemen. Wilt u meer weten over de verschillende stoornissen of herkent u zich in bovenstaande? Neem dan contact op met onze zorgverleners.


Verslavingsstoornis

er wordt gesproken over verslaving wanneer men geen weerstand kan bieden aan bepaalde gewoontes en/of middelen. Het kan gaan om alcoholgebruik maar ook bijvoorbeeld over cannabis of cocaïne. Waar je ook aan verslaafd bent, het komt vaak min of meer op hetzelfde neer. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde (verdovende) effect te bereiken, als je niet gebruikt krijg je ontwenningsverschijnselen of je raakt in paniek en om aan de ontwenningsverschijnselen te ontsnappen ga je weer gebruiken. Je moet blijven gebruiken om je goed te voelen. Verslaving brengt vaak andere medische risico’s met zich mee zoals vitaminetekort en verhoogde kans op hart-, vaat- en leverziektes.

U vindt hier de meest voorkomende stoornissen die wij behandelen in ons gezondheidscentrum